Utmärkelser

2013

300 privatpersoner, bostadsrättsföreningar, vandrarhem, campingar, kursgårdar och skidanläggningar deltog i Sveriges forum för solelsintresserade (EgenSolel.se) där man kunde vinna en egen solcellsanläggning. Vinnare blev Peter Elmberg och Mundekulla Kursgård i Långasjö i Småland som tillsammans med sin pappa och fru sedan 1998 byggt upp en omfattande kurs- och konferensverksamhet med tydlig miljöprofil. Kursgården som idag omfattar 1500 kvm byggnation är byggd helt i trä och har löpande byggts ut med miljövänligt och återanvänt material från i första hand lokala leverantörer samt egen skog.
I juryns motivering står det bland annat: ”Mundekulla Kursgård har med sin geografiska placering, skuggfria takytor och stort antal besökare alla förutsättningar för att få stor nytta av en egen solcellsanläggning och samtidigt sprida information om hur enkelt det är att producera egen solel. Dessutom har Mundekulla Kursgård under Anne och Peter Elmbergs ledning genom många år visat ett mycket starkt miljöengagemang, vilket gör dem till mycket värdiga vinnare.” Läs mer

2011

"Peter Elmberg och fadern Berndt Elmberg fick Stora Landpriset år 2000 för sin imponerande renovering av av en gammal fastighet i Mundekulla. Under de följande 10 åren har Peter och hans fru utvecklat Mundekulla till ett av Sveriges vackraste och hetaste kultur och retreatcentra (Källa: Tidningen Land, Jan 03/11)

2009

Årets medvetna Val
Den
6 nov nominerades Mundekulla till "Leva-Priset" i kategorin "Medvetet Val" enl följande:
"Alla företag kan göra något för att bli mer miljövänliga, men det är inspirerande att  Mundekulla går hela vägen i sin vision av helhetstänkande med hållbar och ekologisk verksamhet i alla led."
Läs mer 
om nomineringen och Galan på Berns den 6 nov.


"Byggstenen" tilldelas Berndt Elmberg och Mundekulla
Den 9 maj tilldelades Berndt Elmberg "Byggstenen" för restaurering och nybbyggnation med ekologiskt perspektiv i Mundekulla. Priset delas årligen ut av Svenska Byggnadsingenjörernas Riksförbund till en individ eller grupp som gjort en föredömlig insats för byggandet i Norden.
Läs mer om priset (pdf)
Läs utförlig tidningsartiklel (pdf) om byggnationen i Mundekulla

2008

"Sveriges miljövänligaste festival"
Mundekulla Musikfestival utses till Sveriges miljövänligaste festival -08 med följande motivering:
"För en miljöhänsyn som genomsyrar festivalen – såväl information och festivalbygge som mat och avfallshantering." Priset delas ut under 2009 års festival av Miljökollektivet FOT som varje år belönar den bäst miljöanpassade festivalen i Sverige med GuldFOTen. FOT arbetar för en ekologisk hållbarhet i allmänhet och i underhållningsbranschen i synnerhet. Läs mer

"Årets lantis"
Tidningen Land utser 100 lantisar som satt en liten ort på kartan och som med sina insatser gjort landsbygden intressant och spännande. Mundekulla fanns representerade på både 40:e och 72:e plats med följande motiveringar: "Berndt Elmberg har med sin årliga konferens i Emmaboda skapat en av landets vikitgaste mötesplatser för landsbygdsutveckling" samt
"Peter och Anne Elmberg på Mundekulla kurs och retreatgård har utvecklat en omtyckt och växande mötesplats där det tidigare stod ett förfallet hus". På första plats kom Nanne Bergstrand, Öland som tog Kalmar FF till Seger i fotbollsallsvenskan 2008

2007

”Brobyggare”

Tidningen Leva lyfter årligen fram 100 inspirerande människor i Sverige varav Peter Elmberg fanns representerad med följande motivering: "BROBYGGARE- Peter Elmberg för hans brinnande intresse för brobygge mellan olika människor, nationaliteter och religioner".

”Tidernas bästa låt”
Peters sång "Now is the time" utnämndes till "Tidernas bästa svenska låt" enligt Tidningen Citys läsare (600.000 läsare/dag): "Det blev varken en tungviktare som Eldkvarn, Laleh eller Timbuktu som drog det längsta strået i Citys låtstafett. Efter läsaromröstningen står det klart att Peter Elmbergs 'Now is the time' är den bästa låten av en nu levande svensk artist."
Ur Tidningen City - 4 maj 2007


2006

”Årets Karl-Oskar”

Den 14 februari varje år (Alla hjärtans dag) utnämner Emmaboda kommun årets "Karl Oskar" och "Kristina" bland dess invånare. Årets Karl Oskar  2006 tilldelades Peter med följande motivering: "Vår Karl-Oskar 'invandrade' till Småland. Han har ett stort engagemang och drivs av det han tror på. Han ser alltid till att nya idéer blir verklighet. Han har ett stort hjärta och vurmar om den lilla människan." Läs utdrag ur det längre nomineringsbrevet


2005

"Årets Kvinna"

Anne N. Elmberg utses till "Årets kvinnliga förebild" för hennes engagemang för kvinnor av föreningen Livshuset.


2002

”Månadens profil”

Anne och Peter Elmberg utsågs till "Månadens profil" av Kvinnor Kan utifrån följande motivering:
"Anne och Peter är ett bra exempel på en självklar samverkan mellan man och kvinna. De är goda förebilder med en vilja och tro att det finns en styrka och ett blomstrande liv i glesbygden. Genom deras musik, levnadssätt och sitt engagemang i Mundekulla har de inspirerat mängder av människor."


2001

”IM Priset”

IM-priset (Individuell Människohjälp) till Britta Holmströms minne tilldelades Peter Elmberg och Nalin Pekgul. Motiveringen för Peter löd: "Peter Elmberg har genom sin musik och sitt generösa och osjälviska levnadssätt förmått sprida ljus, hopp, tillförsikt och tro på framtiden. Han har lyckats att göra något kreativt av sorgen efter sin bror Niklas tragiska bortgång hösten 1991. Med sitt ärliga och raka förhållningssätt och sitt engagemang har han fångat såväl ungdomar som vuxna och bidragit till att stärka opinionen för fred, frihet och förståelse mellan människor - mot våld, förtryck och rasism. Han är en omvittnad glädjespridare och en god förebild i dagens samhälle." Priset bestod av en resa till något av IMs biståndsländer samt 15.000:-. Peter och Anne valde att resa till Indien och besöka tibetanska bosättningar, sista dagen fick de även en privat audiens med Dalai Lama.

”Stora Landsbygdspriset”
Peter och Berndt Elmberg tilldelades 2001 års "Landsbygdspris" som årligen delas ut av Tidningen Land. De erhöll priset med tanke på restaureringen av huset i Mundekulla samt den samlingsplats som Mundekulla kommit att bli, från att ha varit ett förfallet ödehus under 15 år.


2000

”Emmaboda miljöpris”

Berndt erhåller Miljöpriset från Emmaboda kommun för restaureringen av Mangårdsbyggnaden i Mundekulla

1996

"SM-mästare i gatumusik”

Peter reste runt i Europa och Sverige där han spelade sig fram på gator och torg med hjälp av en trumma på ryggen samt munspel, cymbaler, gitarr och sång. Han deltog i en tävling och vann denna efter tre deltävlingar och korades till svensk mästare i gatumusik (bland 70 medtävlare) och erhöll prissumman 15.000:-. Han begav sig därefter till USA för att studera indianhistoria samt resa under ett år.